COSME Avrupa Birliği’nin, işletme ve KOBI’lerin rekabet edebilirliğini arttırmaya yönelik uyguladığı 2014-2020 yıllarını kapsayan bir programdır.
Bu Program kapsamında, işletmelerin rekabet edebilirliğinin artırılması, iktisadi faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi ve KOBİ’lerin kurulmasını ve büyümesini sağlayacak en elverişli ortamın yaratılması için çeşitli inisiyatifler desteklenmektedir. COSME programının bütçesi 7 yıl için yaklaşık 2,3 milyar Euro’dur.
COSME özellikle KOBİ’leri hedeflemektedir. Mikro işletmelere, zanaatla ilgilenen işletmelere, tek çalışanlı işletmelere, liberal mesleklere ve sosyal işletmelere; potansiyel, yeni, genç ve kadın girişimcilere vb. özel önem verilmektedir. Programın temel araçları aşağıda belirtilmektedir:
1. Finansmana Erişim (Kredi Garantileri, Risk Sermayesi)
2. Pazarlara Erişim (Avrupa İşletmeler Ağı- EEN, Sınai Mülki Haklar)
3. İşletmeler için Çerçeve Koşullar (Avrupa Küçük İşletmeler Yasası, Gıda, İnşaat, Turizm, Maden vb. sektörler, Kümelenme)
4. Girişimcilik ve Girişimci Kültür (Genç Girişimciler için ERASMUS)
KOSGEB, COSME programının ulusal koordinasyonunu yapmaktadır. COSME programının bir parçası olan Avrupa İşletmeler Ağı (AİA), KOBİ’lerin uluslararasılaşmasına yönelik dünyanın en büyük ağıdır. AİA, Avrupa Birliği’nin büyüme ve istihdamı artırma stratejisine hizmet eden en temel araçtır ve Avrupa Birliği’nin KOBİ’lere hizmet sunan ara yüzü işlevi görmektedir.
Avrupa İşletmeler Ağı programı kapsamında kurulan konsorsiyumlar içinde Fırat Üniversitesi de bölgesel olarak görev yapmaktadır. Teknoloji Transfer Ofisimiz tarafından da desteklenen bu projede Teknoloji Tabanlı KOBI’lerin uluslararası pazara ulaşması ile ilgili ‘Uluslararasılaşma Mentörlük Programı ve pazara ulaşım için işletmeler ağına kayıt yapılmaktadır. Amacımız inovasyon kabiliyeti olan işletmelerin uluslararası pazara erişimini sağlamak, gelişmeleri esnasında karşılaşacakları teknik , ticari ve yönetimsel sorunlarda mentörlüklerle destek vermektir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için Teknokent Teknoloji Transfer Ofisimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
Avrupa Birliği Çerçeve Programları, Avrupa Birliği’nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı’dır. Çerçeve Programları’nın başlıca amaçları arasında, Avrupa’nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi sayılabilir. 2014-2020 yıllarında yürürlükte olan HORIZON 2020 AB’nin bu hedefe ulaşması amacıyla şekillendirilmiştir. HORIZON 2020’nin bütçesi toplam 80 milyon Avro’dur.
HORIZON 2020 hedefleri
– Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek ve üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek,
– Geniş kapsamlı bir bilimsel çerçeve içerisinde Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini desteklemek,
– AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB’nin işbirliği yaptığı ülkelerle AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmektir.
HORIZON 2020 UYGUN BAŞVURU SAHİPLERİ
– Sanayi Kuruluşları, KOBİ’ler
– Bireysel Araştırmacılar, Üniversiteler, Araştırma Merkezleri
– Kamu Kurumları
– Sivil Toplum Kuruluşları, Uluslararası Organizasyonlar
HORIZON 2020’ye UYGUN PROJE TÜRLERİ
– Ar-Ge Çalışmaları
– Destek ve Koordinasyon Eylemleri
– Yenilik Hibeleri (Grants for Innovation)
– Ortak Fonlama (Co-Funding) Eylemleri
– KOBİ Projeleri